Veilig internetten met Tweak

Waar staan wij voor?

Tweak staat voor Unlimited Freedom; Internetten op volle snelheid en met maximale mogelijkheden. Miljoenen mensen gebruiken dagelijks internet, surfen en mailen, maar ook voor bankzaken en gamen via internet. Hoewel we je alle vrijheid in het gebruik van jouw Tweak-verbinding geven, geven wij je graag een aantal veiligheidstips mee. Wat zijn de risico's van het Internet en hoe kunnen we ons daar tegen wapenen?

Help!

Wil je meer weten over de beveiliging van jouw Internetverbinding, het instellen van e-mailfilters of het herkennen van onbetrouwbare content? Eén van onze servicedeskmedewerkers helpt je graag verder.

Neem contact op

Spam

Weg met de ergernis!

Ongewenste e-mail is een top-ergernis onder de internetters. Gelukkig helpen spamfilters ons tegen ongewenste e-mails. Tweak stelt standaard een filtersysteem beschikbaar om inkomende e-mailberichten te beoordelen op spam en deze automatisch tegen te houden. In jouw Mijn Tweak kun je zelf het niveau van filtering aangeven; geen filtering, matige filtering, normale filtering of zelfs strenge filtering.

Daarnaast is het doorsturen van een kettingmail ook een bron van spammers om e-mailadressen toe te voegen aan hun bestanden. Gezien je alleen een kettingmail door zal sturen naar e-mailadressen welke zeker bestaan.

Virussen

Verspreiding van virussen tegengaan

Virussen, botnets, zombies en ander gespuis hoort niet op jouw PC thuis. Dergelijke ongewenste programmatuur kan jouw PC beschadigen. E-mailverkeer is een veelgebruikt transportmiddel voor virussen en ander ongewenste software. Tweak stelt standaard een filtersysteem beschikbaar om inkomende e-mailberichten te beoordelen op virussen en deze automatisch tegen te houden. In jouw Mijn Tweak kunt je zelf het niveau van filtering aangeven; geen filtering, matige filtering, normale filtering of zelfs strenge filtering.

Als je een email met bijlage ontvangt, controleer eerst bij diegene die de mail verstuurd heeft deze ook daadwerkelijk zelf verstuurd heeft. En misschien nog het aller belangrijkste zorg ervoor dat jouw computer is voorzien van de laatste updates en een anti-virus programma’s draaien op jouw PC.

Mocht je nog geen virusscanner hebben op jouw PC is misschien AVG Free een optie, dit product kunt u downloaden van de website van AVG.

Phishing

Wat is phishing?

Phishing is het oplichten van mensen door ze te lokken naar een valse website of het versturen van gegevens naar een vals e-mailadres. De valse website is vervolgens een perfecte kopie van de website die je oorspronkelijk wilt bezoeken. Het doel van makers van deze phishing-sites is heel simpel; het stelen van persoonlijke gegevens als bankgegevens, logingegevens, creditcardgegevens etc. Let daarom altijd op dat je via de normale pagina van de betreffende website inlogt. Dit is veelal herkenbaar aan het adres in de adresbalk van jouw webbrowser. Bij twijfel, stop meteen waar je mee bezig bent en neem eventueel contact op met de eigenaar of instantie van de website.

Hoe herken je phishing?

Oplichters zijn zeer inventief. Het kan erg moeilijk zijn een phishing te onderscheiden van een authentieke e-mail. Toch zijn er een aantal karakteristieke punten waaraan u phishing berichten kunt herkennen.

Spyware

Wat is spyware?

Spyware betekent letterlijk spionage software. Deze software vergaart persoonlijke gegevens van computergebruikers en stuurt die door naar anderen. Dit gebeurt meestal ongemerkt. De verzamelde informatie kan vervolgens door de maker van de spyware gebruikt worden voor marketingdoeleinden als gerichte online-reclame. De gevaarlijke variant van spyware vergaart persoonlijke gegevens als logingegevens, bankgegevens of creditcard gegevens.

Gratis software? Lees de voorwaarden!

Een gratis programma downloaden lijkt onschuldig, maar kan spyware bevatten. Gebruik daarom alleen software van betrouwbare bron, of lees de voorwaarden en installatiehandleiding goed door. Dit voorkomt het ongewenst mee-installeren van spyware.

Filter tegen spam!

Spamberichten zijn vaak voorzien van bijlagen. Deze bijlagen kunnen spyware bevatten. Om u te weren tegen spamberichten, kun je gebruik maken van het Tweak spamfilter.

Draadloos Internetten

Beveiliging

Handig, een draadloos netwerk. Zonder beveiliging genieten buitenstaanders wel met u mee. Zonder beveiliging is het mogelijk om ongeautoriseerd verbinding te maken, waardoor uw Internetverbinding gebruikt kan worden door personen met verkeerde bedoelingen. U kunt jouw draadloze netwerk of verbinding eenvoudig beveiligen tegen ongewenste binnendringers en profiteurs.

Routers

De meeste routers, zo ook de door Tweak geleverde draadloze router, zijn uitgerust met encryptie of versleuteling. Ze zorgen ervoor dat de informatie die je ontvangt of verstuurt onleesbaar is voor buitenstaanders. Je kunt jouw netwerk ook beveiligen met een wachtwoord en het is mogelijk te werken met zogeheten MAC-adressen. Elk netwerkapparaat heeft zijn eigen adres. Alleen de adressen van de apparaten die je op jouw netwerk wilt aansluiten, geeft je toegang. MAC-adressen zonder toegang worden door de router geblokkeerd. Bovendien is de door Tweak geleverde router standaard voorzien van een ingebouwde firewall. Je kunt in deze geleverde router(s) van Tweak ook controleren welke computers gebruik maken van het draadloze netwerk.

Digitale identiteit

Wanneer spreken we van identiteitskaping?

Uw identiteit op internet wordt bepaald door gegevens zoals gebruikersnamen, wachtwoorden en jouw geboortedatum. Banken, gemeenten of andere instanties met wie je communiceert kunnen u aan de hand van deze gegevens herkennen. Indien ongewenste binnendringers jouw identiteitsgegevens kunnen bemachtigen, kunnen ze deze gegevens gebruiken voor kwaadwillende doeleinden. We spreken in dat geval van identiteitskaping.

Onze filtering

Tweak helpt je om zich tegen hackers en ander gespuis te beschermen. Door filtering toe te passen op virussen, spyware en spam, voorkom je dat kwaadwillende personen binnendringen in jouw systemen.

Gebruik je gezonde verstand

Gezond verstand gebruiken, samen met enig oplettendheid en zorgvuldigheid bij het binnenhalen van bestanden, is de grootste bescherming op het Internet. Blijf alert op software waarvan je niet precies weet wat het doet of van wie het is. Op internet is veel informatie te vinden over veiligheidsproblemen van programma’s. Bekijk of het echt de moeite waard is om bepaalde software te installeren. Update frequent uw lokale beveiligingssoftware en haal ook de updates voor jouw besturingssysteem op tijd binnen.