Hosting en Subdomein

Als klant van Tweak krijg je gratis de beschikking over een zelf te kiezen subdomein. Dit subdomein kun je gebruiken om jouw persoonlijke webpagina online te plaatsen en voor e-mail. Alle subdomeinen worden ondergebracht op het hoofddomein tweak.nl, wanneer je bijvoorbeeld zou kiezen voor het subdomein jansen, dan zal het complete adres jansen.tweak.nl worden.

In het verleden was het voor tweakdsl-klanten mogelijk een subdomein te krijgen op het hoofddomein tweakdsl.nl. Vanaf heden worden voor al onze internet-klanten enkel subdomeinen uitgegeven op het hoofddomein tweak.nl.

Subdomeinen worden zowel gebruikt voor de hosting van jouw website, als voor alle opgegeven e-mailadressen. In het eerder gebruikte voorbeeld zal de website dus beschikbaar zijn onder http://jansen.tweak.nl, en zullen e-mailadressen lijken op gebruiker@jansen.tweak.nl. Adressen op het hoofddomein tweak.nl zijn voor klanten niet beschikbaar.

Als u uw internetverbinding opzegt blijven uw hosting/subdomein alsook de bijbehorende e-mailadressen gedurende een half jaar actief. Na deze periode worden de subdomeinen (periodiek) verwijderd.

Let op!

Elk subdomein is uniek en kan maar één keer worden uitgegeven, het kan dus zijn dat het subdomein van jouw keuze al bezet is. Daar is helaas niks aan te doen en je zult dan een ander adres moeten verzinnen. Wie het eerst komt, die het eerst maalt, dus.

Website

Het Tweak systeem, wat gebruikt wordt voor de e-mail, is tegelijkertijd ook bruikbaar voor het hosten van jouw website. Voor zowel jouw eigen domein, als jouw subdomein kun je je website plaatsen.

De ruimte voor mail en webspace wordt gedeeld. Dit betekent, dat met 1GB ruimte en een website van 5MB grootte, er nog 995MB vrij blijft voor mail.

Hier en daar wordt er op de website gesproken van een datalimiet (de enige binnen Tweak), voor het hosting platform. Hiermee willen we voorkomen, dat enkele gebruikers, voornamelijk middels illegale en/of erotische content, de boel vertragen en in de problemen brengen voor anderen.

Afbeeldingen

Afbeelding geschikt maken voor uw website

Afbeeldingen, bijvoorbeeld genomen met een fotocamera of gemaakt met een scanner, moeten vaak geschikt gemaakt worden voor een website.

Belangrijk voor een afbeelding is dat deze op maat is voor de website en wat betreft bestandsgrootte zo compact mogelijk. Websites zijn vaak geschikt voor resolutie van 800×600 of 1024×768. De afbeelding moet dus verkleind worden naar het gewenste formaat.

Bij het scannen van afbeeldingen kan het handig zijn om de afbeeldingen al gelijk op een lagere resolutie te scannen; bijvoorbeeld 75dpi of 100dpi (Op de meeste computersystemen is de schermresolutie namelijk 75dpi tot 100dpi)

Er zijn meerdere programma’s geschikt voor het aanpassen van afbeeldingen en we gaan dan ook niet inhoudelijk in op software. Wel staan hieronder nog de stappen die doorlopen moeten worden en welke dingen van belang kunnen zijn.

Afbeelding openen

Bewerk altijd een kopie van het origineel, zodat als aanpassingen fout gaan, deze in ieder geval hersteld kunnen worden.

Afbeeldingsgrootte aanpassen (resizen)

Pas nu jouw afbeeldingsgrootte aan, aan jouw website. Let hierbij op dat de verhouding tussen hoogte en breedte gelijk blijft (vaak wordt dit preserve aspect ratio genoemd).

Afbeelding opslaan

Voor het opslaan van afbeeldingen wordt voornamelijk .png, .jpg of .gif gebruikt. Voor afbeeldingen en logo’s kun je het beste .png gebruiken, omdat hier geen kwaliteitsverlies optreedt bij het opslaan. Voor fotografische afbeeldingen is .jpg gangbaar. Afhankelijk van het grafisch formaat heb je nog een aantal instellingsmogelijkheden en bij .jpg kunt je bijvoorbeeld de mate van compressie aangeven. Hierbij wordt bepaalde detailinformatie weggefilterd om een compactere bestandsgrootte te krijgen (en een sneller ladende website).

Website plaatsen

Bij jouw Tweak DSL, Business of Fiber abonnement zit een volledig hostingaccount. Hieronder staat de beschrijving hoe je jouw website onder eigen domein of tweak subdomein kunt plaatsen.

Brief met logingegevens

Je krijgt een brief met daarop jouw logingegevens bij een internetverbinding en de aanvraag van een hostingpakket. Deze brief bevat de volgende gegevens:

  • (sub)Domeinnaam
  • Loginnaam
  • Wachtwoord
Let op!
Deze gegevens zijn zowel noodzakelijk voor het plaatsen van de website als het aanmaken van e-mailboxen.

Ruimte bij Tweak

De ruimte die je bij ons hebt voor jouw website, wordt gebruikt voor de opslag van jouw e-mail en website. Wanneer je deze ruimte helemaal vult met webpagina’s en foto’s, dan werkt jouw e-mail niet meer. Ook wanneer je de mail eindeloos op onze server laat staan, blijft er steeds minder ruimte over om een website te plaatsen. Houd daarom in de gaten of een van beiden niet te veel uit de hand loopt.

Het plaatsen van jouw website

Controleren of de website werkt

Als eerste kun je nu controleren of er iets op jouw website staat. In de browser typ je je (sub)domeinnaam in: https://(sub)domein.tweak.nl/ of bij een .nl-domeinnaam http://www.domein.nl, zoals deze in de brief van ons staat.

Krijg je een lege witte pagina te zien dan is jouw domein waarschijnlijk actief en kun je aan de slag. Zie je een foutmelding, dan klopt er waarschijnlijk iets niet. Als de foutmelding aanhoudt kun je contact opnemen met de helpdesk om dit recht te laten zetten.

Programma kiezen

Je hebt programma's nodig om een website te maken. Helaas kunnen we je niet helpen met het maken van een website, maar wij kunnen wel een aantal tips geven bij het zoeken naar een goed programma. Zie hiervoor de sectie website software.

Webpagina's plaatsen

Het standaard hostingpakket biedt alleen de mogelijkheid tot het plaatsen van HTML en PHP pagina’s, we raden aan om de website in statische HTML te maken, tenzij je verstand van PHP hebt.

Website plaatsen

Er wordt alleen FTP ondersteund voor het plaatsen van de website. Sommige programma’s als Adobe Dreamweaver hebben ook andere mogelijkheden om een website te plaatsen, maar die worden niet door ons ondersteund.

FTP gebruiken

Er is een aantal goede shareware FTP programma’s beschikbaar, zoals: Na het installeren van een van deze pakketten moet je aangeven hoe en waar de website geplaatst moet worden. De bestanden moeten verzonden worden naar ftp.tweak(dsl).nl en daar geeft je ook de gebruikersnaam en jouw wachtwoord op (zie aanmeldingsbrief).

Als inloggen succesvol gaat, dan ziet je twee directories in beeld komen, te weten maildir en www. Klik op de directory www. Hier zie je dan een aantal standaard bestanden staan zoals index.html. Deze kunnen verwijderd of overschreven worden, mocht de directory www niet bestaan, zul je deze zelf moeten aanmaken.

De hoofdpagina van jouw website heet index.html.

Help, het wil niet lukken

Wanneer de website is geplaatst en er is geen resultaat, dan kan dat een aantal oorzaken hebben, te weten:

  1. de hoofdpagina hoort index.html te heten en geen index.htm.
  2. de oude pagina komt nog in beeld en je hebt een index.html pagina geplaatst. Ververs de browser met de refresh knop en controleer of de browser geen proxy heeft aan staan. Verwijder eventueel de cache.
  3. staat de website wel op de juiste plek. De website moet in de subdirectory www geplaatst worden. Controleer of de site daar staat en controleer eventueel ook de links in de andere pagina’s om te zien of die wel kloppen.
  4. let op dat links in pagina’s en verwijzingen naar plaatjes alleen werken als overal dezelfde hoofd- of kleine letters worden gebruikt.
  5. deel jouw website op in verschillende subdirectories of folders om het overzicht te behouden.

Nog even de belangrijkste dingen op een rij

  • De hoofdpagina heet index.html
  • Let op hoofd- en kleine letters
  • De website uploaden naar subdomein.tweakdsl.nl, gebruik makend van een FTP-programma welke boven staan. In deze programma’s maak je gebruik van jouw gebruikersnaam en wachtwoord uit de brief
  • De website plaatsen in de subdirectory www
  • Als je bij de eerste check een foutmelding kreeg, dan kan het zijn dat jouw site nog niet goed geactiveerd is. Neem hiervoor contact op met de helpdesk.
  • Een aanvraag van een eigen domeinnaam (.nl / .com / .nu) kan enkele dagen in beslag nemen.
  • Servicedeskondersteuning is alleen beschikbaar op het kunnen plaatsen van de website; niet op gebruikte software.
  • Mochten er nog vragen of problemen zijn, neem dan contact met ons op.
Let op!
We bieden geen ondersteuning op software. Ook kunnen we niet op alle vragen voor websites antwoorden.