Bij een abonnement van TweakFiber krijg je beschikking over een eigen stuk online storage voor opslag van bestanden en het hosten van je website op je eigen (sub)domein. Als nieuwe klant heb je nog niet direct de beschikking over een eigen inlogaccount voor storage. Het (sub)domein is direct actief na het intreden van je internetverbinding, maar je moet eerst zelf een inlogaccount aanmaken om er bij te kunnen.

Het aanmaken van een nieuw inlogaccount is gelukkig niet erg lastig, en kan gewoon vanuit je eigen ‘mijn tweak’-omgeving. Na het inloggen verschijnt een menu waarin we in dit geval de link ‘beheer subdomein’ nodig hebben. In dit overzicht staan drie items, hosting gaat over zowel de website als alle emailinstellingen. Vervolgens doe je de volgende handelingen:

In het voorbeeld is nog geen account aangemaakt. Het kan natuurlijk zijn dat je dit inmiddels zelf wel hebt gedaan om gebruik te maken van email. Als je nog geen accounts hebt, of je wil een extra account aanmaken om bij je hosting te komen, klik dan op de knop ‘voeg login toe’.

De login-naam en het wachtwoord zijn alter nodig om in te loggen op je storage. Let hier wel op dat je de keuze hebt de gebruiker toegang te geven middels FTP of Microsoft Share (SMB / Samba). Voor de meeste moderne computers zal de ‘Microsoft Share’ het beste resultaat geven. Je map kan op die manier direct gekoppeld worden op je computer, zonder dat je een aparte applicatie nodig hebt om bij je bestanden te kunnen.

Als het account is aangemaakt kunnen we beginnen met inloggen. Hoe je dat doet is per besturingssysteem verschillend en voor gebruik van ftp zijn er nog een heleboel mogelijkheden. Kijk voor hulp met FTP ook op de support-pagina omtrend subdomein, onder het kopje “website plaatsen”.

Gegevens voor verbinden

Storage servers
Samba-servers (Microsoft Share) storage.tweak.nl (217.19.16.141)
FTP-server ftp.tweak.nl (82.197.196.186)

Verbinden met Windows

Deze handleiding kan licht verschillen voor verschillende versies van Windows.
Toch zou de procedure voor alle Windows-versie’s nagenoeg hetzelfde moeten zijn.

Ga als eerst naar het startmenu en klik op ‘run’ of ‘start’.
Voor Windows Vista en Windows 7 geldt dat je de opdracht gewoon in het
zoekveld in kunt vullen. De rest van de stappen zijn voor deze
Windows-versie’s hetzelfde.

Het adres dat je in moet vullen om verbinding te maken is “\\storage.tweak.nl\”. Let op dat je al wel een account moet hebben aangemaakt
en dat dit account moet zijn toegewezen aan een specifieke map op je webruimte. Natuurlijk kun je meerdere accounts en mappen aanmaken,
houd er dan rekening mee dat je deze stappen een aantal keer zult moeten herhalen.

De gebruikersnaam en wachtwoord zijn degenen die je eerder in je mijn-tweak hebt aangemaakt. Het kan raadzaam zijn deze te laten
onthouden voor een volgende keer.

Je krijgt een overzicht te zien van de mappen waarin je toegang hebt. Normaal gesproken zal dit slechts een enkele map zijn.
In dit voorbeeld kiezen we ervoor om de share te koppelen aan een schijfletter. Op die manier is je eigen webruimte
permanent en eenvoudig beschikbaar vanaf Windows. Op deze manier zul je ook elke keer dat je de computer gebruikt makkelijk
bij je eigen ruimte kunnen komen.

In dit venster moeten we kiezen welke schijfletter we graag willen gebruiken voor het koppelen van de webruimte. Standaard zal “Z:”
gebruikt worden, dit kan echter een andere letter zijn wanneer je al andere schijven met deze letter gebruikt. Naar voorkeur kan hier
nagenoeg elke letter gekozen worden.

Na het doorlopen van het stappenplan heb je eenvoudig en volledig toegang tot je eigen webruimte.

Verbinden met Mac OS X

Om in Mac OS X een verbinding met je online private storage op te zetten onderneem je de volgende stappen:

Zorg er als eerst voor dat de Finder geselecteerd is. Vanuit de Finder kan verbinding worden gemaakt
met servers. Dat kan door op ‘ga’ -> ‘verbind met server’ te klikken, of met Command-K.

Geef als adres “smb://storage.tweak.nl/” op.

Geef de gebruikersnaam en wachtwoord op.

De verbinding is nu gemaakt en kan vanuit de Finder en het bureaublad benaderd worden.

De volgende stappen zijn optioneel en zorgen ervoor dat de share altijd benaderbaar wordt gemaakt bij
het opstarten van de machine. Je hoeft je dan dus niet meer druk te maken over het koppelen van je
online volume.

Ga onder systeemvoorkeuren naar het kopje ‘accounts’.

Ga onder ‘accounts’ naar het tabblad ‘inloggen’. Dit is een lijst met alle programma’s en gedeelde mappen
die bij het opstarten van je computer worden gestart. Sleep hier het volume vanaf je bureaublad naar de lijst
met login-items.