Retransmissie: de haperingen te lijf

Dit bericht is een kopie. Kijk voor het origineel op website van Sparql.

Vandaag lanceert Sparql een langverwachte update: retransmissie. Dat is een techniek die helpt tegen haperingen in je beeld. Voortaan moet het televisiesignaal een stuk stabieler zijn. De meeste kleine en zelfs grotere haperingen kunnen simpel worden weggepoetst dankzij retransmissie. We hebben daar lang aan gewerkt. Eigenlijk té lang. Toch zijn we trots te mogen onthullen dat het is gelukt. Retransmissie is per direct beschikbaar voor alle klanten van Sparql.

De techniek achter retransmissie

Om zenders uit te zenden heb je een signaal nodig. Wij halen dat signaal op bij de zenders en zetten dat direct en vrijwel ongewijzigd door naar onze klanten. Omdat wij interactieve televisie leveren gaat dat door middel internettechniek, zogenaamde 'IP-verbindingen'.

Communicatie op internet bestaat uit een heleboel kleine pakketjes die hun weg vinden van zender naar ontvanger. Het is mogelijk dat er onderweg een pakketje verloren gaat. Dat kan ergens onderweg zijn, of ergens in je thuisnetwerk. Als er één of meerdere pakketjes verloren gaan dan noemen wij dat 'packetloss', ook wel 'pakketverlies'.

Voor een doodnormale website is dat meestal geen probleem, je computer vraagt dan het pakketje dan automatisch opnieuw op. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een afbeelding dan minder snel laadt, maar hinderlijk is het nauwelijks. Zo is het helaas niet met televisie. Omdat het signaal live uitgezonden wordt is er nauwelijks tijd om het signaal te herstellen. Zelfs de kleinste hoeveelheid packetloss kan daar zorgen voor een zichtbare hapering.

Het verlies van pakketjes kun je op meerdere manieren merken. Het kan zijn dat het beeld even 'blokkerig' wordt. Het beeld kan ook even stil gaan staan en dan weer doorgaan. Met de lancering van retransmissie is er nu een derde optie: het missende pakketje wordt opnieuw opgevraagd en het beeld loopt soepel door.

Wondermiddel?

Het verliezen van pakketjes mag onder normale omstandigheden niet of nauwelijks voorkomen. In de praktijk heeft dit vrijwel altijd iets te maken met het thuisnetwerk. Draadloze netwerkadapters, slechte netwerkkabels en goedkope apparatuur zijn vaak oorzaak van een slecht televisiesignaal. Het kan zelfs voorkomen dat bijvoorbeeld gameconsoles storing op het netwerk geven.

Als slechts enkele procenten pakketjes verloren gaan zal retransmissie een oplossing bieden. Je zult dan een stabieler televisiesignaal ervaren. Als de bron van het signaal hapert, dan zullen er nog steeds haperingen optreden. Ook als er iets mis gaat bij het uitspelen van 'on demand' video kan dat het geval zijn. Tenslotte kan retransmissie geen uitkomst bieden als er simpelweg teveel pakketjes verloren gaan.

Retransmissie is dus geen wondermiddel. Er bestaat helaas geen zilveren kogel die alle haperingen tegen kan gaan. Toch is de kans op haperingen met deze update sterk afgenomen.

Wat moet ik doen?

Om gebruik te kunnen maken van retransmissie is het belangrijk dat de Sparql Box de laatste versie van zijn software draait. Deze software noemen we ook wel de firmware. Alle ontvangers zullen zichzelf dagelijks updaten, je hoeft dus niks te doen. Wil je niet wachten en liever zelf de update draaien? Neem dan een van de volgende stappen:

Om te controleren welke firmware versie je hebt kijk je onder Menu -> Instellingen -> Systeem info -> Set Top Box onder het kopje 'Firmware'.

Firmware-update voor retransmissie