Tweak introduceert elektriciteit via glasvezel (1-april-grap)

Update: zoals nagenoeg iedereen wel door had was onderstaande natuurlijk een 1-april-grap. Dat betekent dat wij niet écht elektriciteit via glasvezel gaan leveren. Mocht je jezelf afvragen of dat dit theoretisch wel mogelijk is? Ja, dat is het wel. Bekijk bijvoorbeeld de video 'Laser Power over Fiber' voor een concreet voorbeeld.

Deze week beginnen wij met het leveren van elektriciteit via glasvezel. Tot op heden werden ouderwetse koperdraden gebruikt om elektriciteit door het hele land te leveren. Dat is logisch, want koper is jarenlang het beste medium geweest voor het transporteren van energie. Vanaf komende woensdag niet meer.

Elektriciteit via glasvezel Genexis

Proefopstelling bij Tweak op kantoor

Iedereen die glasvezel gebruikt weet echter dat koper trager en minder betrouwbaar is dan glasvezel. Koper is eigenlijk een achterhaalde techniek. Zo bewees ook de stroomstoring van afgelopen vrijdag.

Internet naast gas, water en licht

Om de onafhankelijkheid van glasvezel te waarborgen werken wij samen met bestaande energieleveranciers. Natuurlijk kan het abonnement voordelig worden uitgerust met gas en water. Op die manier betaal je via één overzichtelijke factuur alle nodige diensten in het hele huishouden.

 

Door gebruik te maken van glasvezel zijn wij in staat om een alternatief te bieden voor de bestaande elektriciteitsmarkt.

Randal - Manager Product & Marketing

De dienst elektriciteit wordt geïntroduceerd met zowel gelijkstroom als wisselstroom. Door te kiezen voor respectievelijk of 'Tweak Edison' of'Tweak Tesla' geloven wij dat wij aan alle energiebehoeften kunnen voldoen. Vooralsnog is elektriciteit via glasvezel alleen verkrijgbaar met de gebruikelijke 230 volt. Glasvezel leent zich er echter voor in de toekomst ook andere voltages mogelijk te maken.

Een compleet vezelpaar

Toen Reggefiber begon met de aanleg van glasvezel heeft men besloten elk huishouden met niet één, maar twee vezels uit te rusten. Als eigenaar van het glasvezelnetwerk biedt Reggefiber zo providers de creativiteit om de tweede vezel naar eigen inzicht in te zetten. Bijvoorbeeld als backup. Of de ene vezel uit te rusten met een digitaal en de andere met een analoog signaal. Dit laatste deden wij bijvoorbeeld met onze, inmiddels beëindigde, 'Glas Blauw'-producten.

Elektriciteit Via Glasvezel

Bijna de helft van deze kabels vervoert elektriciteit

Met elektriciteit via glasvezel gebruiken wij de tweede vezel voor het leveren van elektriciteit. De eerste vezel wordt zoals gebruikelijk ingezet voor internet en televisie. Reggefiber staat in beginsel positief tegenover de plannen van Tweak. Vanwege de wet op netneutraliteit ligt ons ook niks in de weg om deze extra diensten aan te bieden.

NT - Natuurkunde en Techniek

Glasvezel heeft als groot voordeel dat het hoge frequenties aankan. Daarnaast heeft glasvezel een veel lagere weerstand dan koper. Dit zorgt ervoor dat elektriciteit via glasvezel sneller is en de kabels minder warm worden. Dat betekent minder energieverlies onderweg, en dus lagere kosten op je maandelijkse factuur.

 

Diensten als internet en televisie vragen steeds meer snelheid. Ook elektriciteit kan wel een upgrade gebruiken. Glasvezel kan een veel hogere frequentie aan dan ouderwetse koperkabels.

Arjan - System Engineer en natuurkundige

Wanneer klanten overstappen op elektriciteit via glasvezel blijft de bestaande elektriciteitsinfrastructuur in stand. Zo kan iedereen eenvoudig overstappen. De enige verandering is dat de glasvezelaansluiting aangesloten wordt op het elektriciteitsnetwerk door middel van een mediaconverter. De bestaande elektriciteitsmeter wordt daarmee overbodig want de Genexis mediaconverter houdt ons vanzelf op de hoogte van het verbruik.