Cambrium en Datacentrum Almere werken samen

Cambrium is al jaren een begrip in Almere. Met hun onafhankelijke provider genaamd Tweak nemen zij het al sinds 2002 op tegen de gevestigde orde. Naast Almere heeft Cambrium een afzetgebied van 650.000 huishoudens verdeeld over 28 gemeentes in Nederland. Tweak was de eerste provider die downloadlimieten op het vaste internet liet varen en trekt sinds 2014 ten strijde tegen het taboe op snelheidsbeperkingen over de glasvezelverbinding. 1.000 Mbps, in de volksmond 1 gigabit, is de volgens hen de nieuwe standaard en de volgende stap in internet. Er zijn veel factoren van belang om dit mogelijk te kunnen maken. Allereerst heb je mensen nodig met verstand van zaken, uitmuntende klantsupport, een solide glasvezelverbinding van het datacentrum naar de eindgebruiker en natuurlijk een plek waar de ICT geborgd kan draaien.

Andrew van der Haar, directeur van Datacenter Almere en Groningen, wilde natuurlijk graag samenwerken met Cambrium, die al jaren ervaring heeft met het ondernemen in Almere. Andrew vertelt: “Beide bedrijven kunnen elkaar op deze manier verstevigen.”
Vaak wordt gedacht dat datacenters saaie gesloten bolwerken zijn, Andrew van der Haar wil dat juist doorbreken. “Uiteraard is veiligheid en de continuïteit van de ICT-diensten, die in het Datacenter actief zijn, prioriteit nr. 1. Dat is ook voor ons dagelijks werk. De uitdaging zit hem in de vraag: hoe laat je aan de buitenwereld zien wat er allemaal gebeurt in een datacenter. Daarom ben ik het ICT Campus Almere gestart. Een plek waar je kan werken, leren en in contact kunt komen met andere ondernemers, de overheid en het onderwijs. Een partij als Cambrium die daar als Almeerse onderneming al jaren ervaring mee heeft is een ideale samenwerkingspartner.” aldus Andrew van der Haar.

Randal Peelen, commercieel directeur van Cambrium en Tweak, was ook gelijk enthousiast toen hij hoorde dat Datacenter Almere, dat gevestigd is op loopafstand van Cambrium, besloot mee te willen denken en te werken aan dit project. Niet alleen het datacenter was volgens Randal een belangrijke motivatie om deze samenwerking op te zoeken. Ook het concept ICT Campus, wat zich boven het Datacenter bevindt, sprak hem erg aan. Een fysieke plek waar het bedrijfsleven, onderwijs en de overheid samen kan komen om innovatieve projecten te starten. “Een plek waar alles samenkomt, dat miste nou net in Almere. De stad staat al bekend als innovatief, maar nu zit het ook bovenop het internet en dat is natuurlijk uniek.”aldus Randal Peelen.

Dat de partijen op fundamenteel niveau samenwerken blijkt uit het feit dat de zij samen een glasvezelverbinding tussen hun pop-locatie in Almere en het datacenter hebben aangelegd. De netwerken van Cambrium en Datacenter Almere zijn nu fysiek aan elkaar verbonden en maken zo onderdeel uit dan de vitale infrastructuur van de Gigabit-provider. Beide partijen zijn bezig om glasvezelverbindingen naar Amsterdam en regio aan te leggen om hun dienstverlening verder te kunnen uitbreiden. Ook om partijen die van Almere naar Datacenters in Amsterdam willen te helpen en visa versa.