Alles over elektronische post

Email

Het Tweak Email systeem is vrij uitgebreid. Neem, voordat je verder leest de volgende kanttekeningen in acht. Probeer eerst eens webmail in geval van mailproblemen. Hoewel je in sommige stukken tekst ‘subdomein.tweak.nl‘ tegen zult komen, kun je hiervoor ook ‘uw eigen domein‘ lezen. De smtp-server van tweak is niet van buiten ons netwerk te gebruiken.

Email instellingen
Inkomende email pop.tweakdsl.nl
Uitgaande email smtp.tweakdsl.nl
Webmail http://webmail.tweakdsl.nl/

Als nieuwe klant heb je nog niet direct de beschikking over een eigen mailadres. Het subdomein is direct actief na het intreden van je internetverbinding, maar een mailadres moet je eerst zelf aanmaken.

Het aanmaken van een nieuw emailadres is gelukkig niet erg lastig, en kan gewoon vanuit je eigen ‘mijn tweak’-omgeving. Na het inloggen verschijnt een menu waarin we in dit geval de link ‘Platform beheren’ nodig hebben. In dit overzicht staan drie items, hosting gaat over zowel de website als alle emailinstellingen. Vervolgens doe je de volgende handelingen:

1. Klik op ‘voeg account toe’

email1

2. Voer gewenste accountgegevens in

email2

3. Het account is toegevoegd

email3Hierboven is als voorbeeld een ‘testaccount’ gemaakt, je mag natuurlijk zelf weten welke naam en welk password je hiervoor kiest. Met alle standaardinstellingen zou vrijwel iedereen prima uit de voeten moeten kunnen.

Om gebruik te maken van je eigen mailprogramma, bijvoorbeeld Outlook of Thunderbird, moeten een aantal instellingen worden doorgevoerd. Het instellen van mailaccounts is in de meeste gevallen vrij eenvoudig. De gegevens zijn als volgt:

• gebruikersnaam: volledige emailadres
  • mailadres: eigen mailadres of een alias
  • imap-server: imap.tweak.nl
  • pop-server: pop.tweak.nl
  • smtp-server: smtp.tweak.nl

Voor alle servers geldt dat authenticatie nodig is middels je eigen gebruikersnaam en wachtwoord. Dit zijn de gebruikersnaam en wachtwoord die je hebt gekozen bij het aanmaken van een mailaccount.

Bij het instellen van je lokale email programma zal er om een aantal standaard instellingen worden gevraagd; de inkomende emailserver, de uitgaande emailserver, en de logingegevens van het mailaccount. Voor inkomende servers heb je de keuze uit pop of imap, wanneer je niet zeker weet wat dit inhoudt, kies dan altijd voor imap!

De uitgaande server is de smtp-server.

Let op: Als je gebruik maakt van een Alias, en je emailprogramma vraagt om je email adres, dan kun je hier het alias adres invullen. Dit is het adres wat de ontvangende partij als afzender adres zal zien. Sommige emailprogramma’s vullen aan de hand van wat je hier invult automatisch de gebruikersnaam in. Deze is dan onjuist, omdat de gebruikersnaam in dit geval het volledige emailadres van het hoofdaccount moet zijn. Let hier dus goed op!

Open Outlook 2003 en selecteer de E-mail Accounts optie onder het Tools menu. outlook-2003-01

Kies voor toevoegen mail account en druk op Volgende (Next) outlook-2003-02

Kies voor het servertype POP3 (IMAP wordt ook ondersteund en druk op Volgende (Next). outlook-2003-03

Vul bij User Information uw naam en en uw email adres. Dit zal bij de ontvanger zien als versturende partij. Bij Server information vul je voor de inkomende server pop.tweakdsl.nl in en voor de uitgaande mail: smtp.tweakdsl.nl

Vul bij gebruikersnaam/username uw gebruikersnaam in van de welkomstbrief (voor het verzamelaccount) of uw virtuele mail account (zie uitleg mailboxen).

Bij wachtwoord kun je het wachtwoord invullen.

U kunt eventueel nu via ‘test account settings’ testen of uw account werkt. Druk op Volgende (Next) om verder te gaan. outlook-2003-04.jpg

Uw account is nu aktief.

outlook-2003-05

Open Outlook Express en druk op extra in de menubalk. Klik nu op account. Kies voor toevoegen mail account en onderstaand scherm zal verschijnen.

outlook-express-01Voer de naam in waaronder je het mailaccount wilt opslaan en druk op verder. De naam die opgeslagen is, zal ook de naam zijn die zichtbaar wordt voor personen die e-mail van je ontvangen.

outlook-express-02Vul hier uw e-mail adres in en druk op volgende

outlook-express-03Neem de instellingen over zoals op het plaatje hieronder.

outlook-express-04Vul nu de accountnaam en het wachtwoord in die je van ons heeft ontvangen. Druk daarna op volgende.

Druk op volgende en uw instellingen zijn opgeslagen. Met de tabbladen Algemeen en Servers kun je de instellingen nog controleren. Je moet je wel realiseren dat het niet uitmaakt wat er voor het @ staat. Wat erachter staat is het default adres en dit kan worden gebruikt, ongeacht hetgeen ervoor staat. Voor meer uitleg over uw subdomein en de mailboxen die je kunt configureren kun je ook naar onze pagina’s over het subdomein. uitleg mailboxen

Stap 1

De Instellingen-applicatie starten

Start de applicatie met instellingen. Deze zal in de meeste gevallen op uw beginscherm te vinden zijn.

Stap 2

Kies voor “E-mail, contacten, agenda’s”

Deze optie is te vinden door naar beneden te scrollen in de applicatie.

Stap 3

Kies voor ‘Anders’

Tweak is geen standaard-aanbieder binnen de iPhone-applicaties. Kier hierom voor een ‘ander’ account. Hiermee geef je aan dat je zelf de instellingen op wilt geven.

Stap 4

Geef uw gegevens op

U heeft de volgende gegevens nodig:

• Naam: volledige voornaam en achternaam (Jan Jansen)
  • E-mail: het volledige emailadres (jan@jansen.tweak.nl)
  • Wachtwoord: het wachtwoord van uw account
  • Beschrijving: de naam van uw account

Nadat je deze gegevens op heeft gegeven en op ‘volgende’ duwt kan het even duren voor het volgende scherm verschijnt.

Stap 5

Kies voor IMAP

Alle gegevens op het eerste scherm zijn alvast voor je ingevuld.

Stap 6

De server voor inkomende post

U heeft de volgende gegevens nodig:

• Hostnaam: imap.tweak.nl of imap.tweakdsl.nl
  • Gebruikersnaam: uw volledige aders (jan@jansen.tweak.nl)
  • Wachtwoord: het wachtwoord van uw account

Stap 7

De server voor uitgaande post

U heeft de volgende gegevens nodig:

• Hostnaam: smtp.tweak.nl of smtp.tweakdsl.nl
  • Gebruikersnaam: uw volledige aders (jan@jansen.tweak.nl)
  • Wachtwoord: het wachtwoord van uw account

Stap 8

Geen verbinding via SSL

Het kan voorkomen dat je een melding krijgt dat er geen verbinding is met SSL. In dit geval kun je op ‘Ja’ klikken.

Stap 1

De Email-applicatie starten

Start de applicatie voor Email op. Deze zal in de meeste gevallen op uw beginscherm te vinden zijn.

Stap 2

Klik op ‘next’ om door te gaan.

U wordt de eerste keer begroet met het instellingen-scherm.

Stap 3

Vul uw adres en wachtwoord in

Android zal proberen uw instellingen alvast voor je op te halen, maar zal hierin niet slagen. Ga door met de volgende stap.

Stap 4

Geef uw gegevens op

U heeft de volgende gegevens nodig:

• E-mail: het volledige emailadres (jan@jansen.tweak.nl)
  • IMAP server: imap.tweak.nl of imap.tweakdsl.nl
  • SMTP server: smtp.tweak.nl of smtp.tweakdsl.nl
  • Username: uw volledige aders (jan@jansen.tweak.nl)
  • Password: het wachtwoord van uw account

Nadat je deze gegevens op heeft gegeven en op ‘volgende’ duwt kan het even duren voor het volgende scherm verschijnt.

Stap 5

Het account wordt toegevoegd

Nog heel even geduld, we zijn bijna klaar.

Stap 6

Stel in hoe vaak de mail moet worden opgehaald

Als je de mail vaak op laat halen ben je altijd op de hoogte, kies je voor een langere tussenperiode dan bespaar je daarmee batterij.

Stap 7

Uw naam en mailadres

U heeft de volgende gegevens nodig:

• Account Name: het volledige emailadres (jan@jansen.tweak.nl)
  • Your Name: volledige voornaam en achternaam (Jan Jansen)

Overal waar je beschikt over een Internet verbinding uw email bekijken via de online webmail. Je hebt daarvoor alleen maar een browser nodig. De webmail is te bereiken via de volgende link: http://webmail.tweak.nl, log daar in met de logingegevens van uw mailaccount.

webmail

Een alias of forwarder is een virtueel emailadres dat doorverwijst naar een ander emailadres. Je kunt bijvoorbeeld zorgen dat al je email wordt doorgezonden naar een adres dat buiten Tweak ligt, je Gmail-account bijvoorbeeld. Dat noemen we een forward. Ook kun je er voor zorgen dat meerdere adressen op dezelfde mailbox binnenkomen binnen het tweak.nl-domein, dat noemen we een alias. Om een forwarder of alias aan te maken doorloop je de volgende stappen:

1. Klik op ‘voeg foward toe’

forward1

2. Voer gewenste forwardgegevens in

forward2

3. De forward / alias is toegevoegd

forward3Inloggen op een alias is niet mogelijk. Omdat een alias een virtueel adres is dat direct doorverwijst naar het hoofdadres, moet je op het hoofdadres inloggen om alle mail te bekijken. Voor de buitenwereld is dan ook niet zichtbaar dat het om een alias gaat. Houd altijd goed in de gaten wat het hoofdaccount is en welke adressen aliassen zijn.

Bij de login gegevens die je van ons heeft ontvangen, zijn een aantal mogelijkheden aangegeven om deze te gebruiken. Zo is ook een optie daarvan om mail-boxen in te stellen.

In onze uitleg gaan we van 2 mogelijkheden om in te loggen uit:

• Met de hoofdlogingegeven die in de welkomstbrief staan kun je inloggen via de login.
  • Met de zelf aangemaakte popbox kun je inloggen met naam@subdomein.tweakdsl.nl

Let goed op dit verschil

Mocht je een nieuwe klant zijn, dan is er nog geen mailbox aangemaakt. Je kunt deze aanmaken onder de optie beheer in het menu van “Mijn Tweak”. Je zult dan het volgende scherm te zien krijgen.

beheer_overviewHier kun je nu een nieuw email account aanmaken, dat kan via de knop voeg account toe. Daarmee kom je op de volgende pagina, waar je een email account aan kan maken op uw subdomein.

Die pagina ziet er als volgt uit:

beheer_addHet volgende is in te vullen:

• de naam van uw account, dit is ook de username en het email adres!
  • welk domein je wilt gebruiken, als je er meerdere bezit.
  • het wachtwoord voor dit account.
  • hoe streng het spamfilter moet wezen, je kunt uit 5 niveaus kiezen.
  • de grote van het aan te maken account.
  • is het account actief.

Als je klaar bent met het invullen kun je op “Voeg Toe” klikken.

Nu heb je een account aangemaakt welke bijvoorbeeld op webmail te openen is met de username: test@uitleg.tweakdsl.nl eh het wachtwoord 1234. Voor alle nieuwe accounts kun je dit op deze manier aanpakken.

Bij TweakDSL geven we de mogelijkheid om een alias aan te maken, dit kan zijn op ons hoofddomein. Dan wordt uw mail adres bijvoorbeeld: uitleg@tweakdsl.nl. Dit is al veel eenvoudiger dan test@uitleg.tweakdsl.nl zoals in het voorbeeld. Je mag er hier 3 van aanmaken. Het aanmaken zelf kun je doen door te klikken op “Voeg forward toe”

Dit is het scherm wat je dan te zien krijgt:

beheer_forward

• naam: het email adres wat je wil gebruiken.
  • domein: welk domein wil je gebruiken.
  • wil je een email adres op het domein tweakdsl.nl, zoja moet hier nee gekozen worden.
  • naar welk bestaand email adres wil je de mail afgeleverd hebben. Mocht je een ongeldig mail adres opgeven worden verstuurde emails terug gezonden. Met de opmerking dat het opgegeven adres niet bestaat.
  • wens je het spamfilter te gebruiken, wederom zijn er 5 standen mogelijk.
  • wil je de forward activeren.

Met een login kun je bijvoorbeeld uw website plaatsen, vooralsnog is het niet mogelijk om via telnet en SSH in te loggen.

Het volgende zou je in kunnen vullen:

beheer_login

• de loginnaam: uw gebruikersnaam voor een FTP sessie
  • het wachtwoord.
  • de startmap, in dit geval gekozen voor /www zodat je direct in de map komt waar je de website kunt plaatsen.
  • diensten: van welke diensten ga je gebruik maken (op dit moment is alleen FTP actief).
  • activeer het account, ja/nee.

Als je dit ingevuld heeft kun je inloggen op de FTP server van Tweak. In het geval van deze uitleg zouden de login gegevens worden:

• adres: uitleg.tweakdsl.nl
  • loginnaam: uitleg
  • password: 1234