Pionieren met 10 Gigabit

TWEAK_ICOON_PRIJS-200x219pxHalverwege 2014 waren wij de eerste provider die 1000 Mbit naar de massa bracht. Consumenten in Almere en Enschede konden genieten van het snelste internet van Nederland. Later volgden onder meer Leeuwarden, Dronten en Deventer. In het project Glasvezel de Wolden is Tweak de eerste provider van Nederland die verbindingen van 10 Gigabit aan consumenten gaat leveren. Dat is evenveel als 10.000 Mbit, dus 10x sneller dan ons vorige record.

Met deze snelheid bewijzen wij definitief dat internet een stuk sneller kan dan bij de grote providers nu het geval is. In vele huishoudens is een verbinding van 50 Mbit of minder nu heel gangbaar, en in buitengebieden mag je al blij zijn als de teller boven de 10 Mbit komt. De wereld van morgen heeft meer behoefte aan bandbreedte, en met 1000 Mbit ben je meer dan klaar voor de toekomst. Met 10 Gigabit doen we daar nog een schepje bovenop, en zetten een verbinding neer die nog tientallen jaren mee zou moeten gaan.

Voor een verbinding van 10 Gigabit betaal je als consument €105,- per maand. Als aansluitbijdrage vragen wij eenmalig €200. Ook zijn de reguliere tarieven van €25 administratiekosten en €50 borg van toepassing. In ruil daarvoor leveren wij wat met recht de snelste internetverbinding van Nederland mag heten.

Wij willen graag benadrukken dat het 10 Gigabit product bedoeld is voor consumenten en hobbyisten. De verbinding is niet bedoeld voor zakelijk gebruik of het leveren van zakelijke dienstverlening. Met onze 10 Gigabit verbindingen willen wij laten zien dat snelheid anno 2016 geen beperkende factor mag zijn. De enthousiaste internetgebruiker, technoviking of geek zal zijn creativiteit de vrije loop kunnen laten.

Eenmalig €200,- aansluitbijdrage + €25,- administratie-kosten en €50,- borg.

105.- per maand
Postcodecheck

Hoe werkt 10 Gigabit dan precies?

Een verbinding met 10 Gigabit is zo snel dat niet veel gangbare apparatuur ermee overweg kan. Je hebt al snel professionele apparatuur nodig om de verbinding ten volle te benutten. Als wij die apparatuur zouden leveren, dan zouden de verbindingen helaas fors duurder moeten zijn. We gaan er dan ook vanuit dat je als klant die kiest voor 10 Gigabit graag zelf je apparatuur uitzoekt.

TWEAK_AANSLUITING_GIGABIT

Als klant krijg je thuis een glasvezelaansluitpunt. Daarop wordt een glasvezelkabel aangesloten waar 10 Gigabit uit komt. Hierachter leveren wij een verdeeldoosje (kleine switch) die daar twee poorten van maakt:

  • Een ‘reguliere’ 1000 Mbit poort voor standaard-dienstverlening zoals WiFi, televisie en telefoon.
  • Een ‘separate’ 10 Gigabit poort, enkel geschikt voor internet tot 10 Gigabit.

Aan de reguliere poort zijn de standaard-apparaten en diensten verbonden. Vanaf dat punt is er geen verschil met ons standaard 1000 Mbit abonnement. Met de 10 Gigabit poort mag je zelf weten wat je doet. Deze poort is echter alleen geschikt voor internet. Ook laten we het aan je eigen creativiteit om apparatuur te vinden die met deze mogelijkheden overweg kan.

Vanwege deze opstelling zul je twee externe IP-adressen kunnen gebruiken. De poort met 1000 Mbit wordt voorzien van een eigen extern IP, net als het apparaat dat wordt aangesloten op de 10 Gigabit poort. Vanwege de toegestane creativiteit is het ook mogelijk om meerdere externe IP-adressen aan te vragen. Wij beperken dit aantal tot drie, dus wij verzoeken je daar als gebruiker rekening mee te houden.

Om die creativiteit extra kracht bij te zetten leveren wij een zogenaamde ‘SFP+’ poort. Deze kan worden verzien van een module naar keuze. Zo kun je een glasvezelmodule aansluiten met bijbehorende bekabeling. Wil je meerdere apparaten in je netwerk aansluiten op 10 Gigabit? Dan is het belangrijk dat je een switch of router aanschaft dat je zelfbouw-netwerk kan voorzien van signaal.

De kleine lettertjes

Een verbinding van 1000 Mbit is al heel erg snel. Zo snel, dat je zelfs onder ideale omstandigheden niet altijd de maximumsnelheid haalt. In ons blog ‘1000 Mbit: haal je het echt in de praktijk?‘ legden wij al uit dat de netto-snelheid van een verbinding vaak maximaal 960 Mbit is. Ons 10 Gigabit product legt de lat nog veel hoger.

De snelheid van 10 Gigabit zien wij als een pioniers-abonnement. Een internetverbinding voor de échte snelheidsduivel, die het maximale uit zijn glasvezelverbinding wil halen en bereid is daar dito apparatuur voor aan te schaffen. Meestal worden 10 Gigabit-verbindingen enkel gebruikt in groot-zakelijke oplossingen, of om datacentra aan elkaar te verbinden. Een gemiddelde gebruiker heeft daarom een flink overschot aan zoveel snelheid. Dit product is daarom met klem niet geschikt voor zakelijke toepassingen. Het is een verbinding bedoeld voor de klanten die net als wij geloven dat techniek niet de beperkende factor mag zijn, en dat vooruitlopen op de rest de moeite waard is, en ontzettend leuk is.

Helaas moeten wij daarom, voor het eerst in ons bestaan, een ‘fair use policy’ toepassen op deze verbindingen. Niet omdat we je willen beperken, maar omdat we willen afspreken waar de grenzen liggen.

  • Het 10 Gigabit abonnement is bedoeld als pioniersproduct voor privé- en hobbymatig gebruik door consumenten.
  • Hoewel het netwerk van Tweak geschikt is voor 10 Gigabit, is het merendeel van internet dat nog niet. Wij kunnen dan ook geen garanties geven dat het mogelijk is altijd de volle 10 Gigabit te gebruiken.
  • De verbinding mag niet gebruikt worden voor het (weder)verkopen van zakelijke diensten of het hosten van zakelijke dienstverlening zoals bijvoorbeeld een datacentrum.
  • Het is mogelijk meerdere IP-adressen te gebruiken. Onredelijk gebruik van deze mogelijkheid en het overschrijden van drie adressen is niet toegestaan.
  • Het maandelijkse verkeersvolume mag niet hoger zijn dan 10x het gemiddelde van onze 1000 Mbit klanten.
  • Wij behouden ons het recht voor de verbinding te staken bij misbruik.

Met deze handvaten denken wij een aantal redelijke afspraken te maken omtrent het gebruik van de verbinding.

Veelgestelde vragen

Dat is wel de bedoeling. Wij hebben flink moeten investeren om 1000 Mbit mogelijk te maken, en in de Wolden kunnen wij als samenwerking met de Stichting Glasvezel de Wolden 10 Gigabit mogelijk maken. Ons voornemen is wel om het ook voor alle woonplaatsen in Coanet mogelijk te maken, maar het is nog niet mogelijk om te zeggen wanneer dat lukt.

Aan ons zal het niet liggen. Je krijgt daadwerkelijk 10 Gigabit. Maar er zijn niet veel sites of verkeersbronnen die dat zullen ondersteunen. Om dezelfde redenen dat 1000 Mbit al erg veel is. Het is bedoeld voor enthousiastelingen, nerds en hobbyisten.

Dat is nog onbekend. Wel weten wij dat de klanten een switch van ons krijgen die van 1 glasvezel meerdere poorten maakt. Een poort voor 10 Gigabit, en een poort voor ‘normaal’ 1000 Mbit. Aan die ‘normale’ poort komen dezelfde apparatuur en overige zaken als dat je nu al gewend bent.

Nee, wij beperken je snelheid op 1000 Mbit. Wij denken dat dit een bijzonder redelijke snelheid is om optimaal gebruik te maken van nieuwsgroepen.